user_mobilelogo

srb

Projekat „Demine – zajedničkim učešćem do poverenja i uspešnog poslovanja” rezultat je saradnje tri zemlje – Slovenije, Hrvatske i Srbije. Danas je u prostorijama Saveza samostalnih sindikata Grada Pančeva održan sastanak o značaju i ulozi participacije zaposlenih za razvoj lokalne zajednice. Glavni nosilac projekta je fondacija „Prizma” iz Maribora, a projekat finansira Evropska unija.

Fondacija za unapređenje mogućnosti za zapošljavanje „Prizma” iz Maribora, u saradnji s Privrednom komorom Štajerske iz Slovenije, Savezom slobodnih sindikata Slovenije, Regionalnom organizacijom Podravlje i Koroška iz Slovenije, Privrednom komorom Hrvatske, Savezom samostalnih sindikata Grada Pančeva i Gradskom upravom Pančevo, realizovala je projekat „Demine”. Tema na prvom skupu bila je na koji način zaposleni učestvuju u donošenju odluka kod svojih poslodavaca, kakvo je stanje, dosadašnja praksa u sve tri zemlje učesnice, objasnila je saradnica na projektu Marija Ćurčin.

– Želimo da objasnimo kako praksa može da se unapredi. Hoćemo da u ovoj oblasti razmenimo iskustva, da ih unapredimo, razvijemo alate koji će nam koristiti za dalje, i uočimo koja je to dobra praksa koja postoji u zemljama EU. Želimo da preuzmemo sve što možemo da upotrebimo i koristimo u našim sredinama. Prošli smo kroz različite periode i prakse u Srbiji. Po trenutnom zakonodavstvu, učešće zaposlenih prepoznato je kroz mogućnost osnivanja Saveta zaposlenih, kao tela koje omogućava da zaposleni učestvuju u donošenju strateških odluka o preduzećima. Mi smo ranije imali različite vidove participacije. Koliko one opstaju danas, to ćemo još videti. Poseban zakon o participaciji nemamo, ali imamo praksu kojom možemo da se pohvalimo – izjavila je Marija Ćurčin.

Grad Pančevo ima razrađene modele učešća zaposlenih i u funkcionisanju lokalne samouprave, i to je neuobičajena praksa, ocenila je članica Gradskog veća zadužena za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku Suzana Jovanović. Ona je dodala da se izrađuju akcioni planovi zapošljavanja, predviđaju određene aktivne mere, a pored njihovog sprovođenja, analiziraju se i prate efekti.

– Zakon jeste dao strukturu, ali mislim da je od velikog značaja iskustvo Grada Pančeva o učešću reprezentativnih sindikata u Savetu za zapošljavanje Grada, koje je kontinuirano. Od kada postoji, Savet ima strukturu, a kontinuitet rada je održan. Oba sindikata su reprezentativna i Savez samostalnih sindikata i UGS „Nezavisnost”, odnosno Ujedinjeni granski sindikat. Oni su dragoceni partneri, jer sve ono što su fine informacije iznutra u vezi sa stanjem u privrednim subjektima, mi od predstavnika sindikata dobijemo u kreiranju naše lokalne politike kada je u pitanju nezaposlenost – precizirala je Jovanovićeva.

Jovanovićeva je navela da su korak dalje otišli time što su Poslovnikom o radu Gradskog veća Pančeva predvideli da reprezentativni sindikati prisustvuju i budu redovno pozivani na sve sednice, dobijaju sve materijale i odluke Grada Pančeva.

– Istim Pravilnikom predviđeno je i prilikom utvrđivanja cena, ne samo komunalnih usluga već i usluga socijalne zaštite, predškolstva i sličnog, u pripremi materijala da se traži mišljenje sindikata. Oni nemaju pravo veta, ali daju mišljenje o cenama i njihovom kretanju jer ih procenjuju spram standarda zaposlenih ljudi. Svakako, imaju vrlo aktivnu ulogu u našem gradu – istakla je Jovanovićeva.

Jovanovićeva je napomenula da je sindikat postao partner u lokalnoj zajednici i iz tih razloga vođenje socijalnog dijaloga i tema koje su uglavnom viđene kao aktivnosti sindikata, vrlo je aktivno. Takve teme su pregovaranje o kolektivnim ugovorima i pregovaranje o društveno-ekonomskim merama i temama u lokalu. Sindikat je ravnopravni partner s kojim je Gradska uprava izgradila vrlo dobre odnose, zaključila je Suzana Jovanović. Ukupna vrednost projekta koji finansira EU je 151.723 evra, od kojih je izdvojeno za Pančevo 21.508 evra, za troškove organizacije različitih aktivnosti. Dalji planovi su odlazak u Hrvatsku, pravljenje sajta, treninzi za članove sindikata u oktobru, ali i završna konferencija u Sloveniji.

partnerji    

zastava eu mala
With financial support from the European Union